Президентът на САЩ Джо Байдън призова днес Конгреса да действа бързо за ограничаване на разпространението на огнестрелни оръжия в САЩ.

В неделя се навършват три години от масовото убийство в гимназията в Паркланд. Застреляни бяха 14 ученици и трима души от персонала, напомня АФП.

„Сегашната администрация няма да чака следващото масово убийство, за да чуе призивите да се действа“, заяви Байдън в изявление по случай третата годишнина от кървавия инцидент от 14 февруари 2018 година.

„Днес призовавам Конгреса да работи за приемането на реформи, които са израз на здравия разум и засягат разпространението на огнестрелни оръжия“, каза още Байдън.

Той настоя да се въведе проверка на предишните прояви на купувачите при всички продажби на оръжия, както да бъдат забранени автоматичните и полуавтоматичните огнестрелни оръжия.

Демократите имат и много крехко мнозинство в Сената, ще се нуждаят от гласовете на поне 10 републиканци, за да бъдат одобрени тези закони, а засега това изглежда трудно, отбеляза АФП.