Започна срещата "на четири очи" между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин в Женева.

Преди началото двамата си стиснаха ръцете и се отправиха към библиотеката на вилата "Ла Гранж", в която ще протекат разговорите. 

Снимка: Reuters

За кратко медиите бяха допуснати вътре и заснеха Байдън, който беше придружен от държавния секретар Антъни Блинкен и Путин заедно с външния министър Сергей Лавров. 

Руският президент благодари на своя колега за инициативата да се срещнат и подчерта, че между двете страни има проблеми, които се нуждаят от внимание на най-високо ниво.

"Надявам се срещата ни днес да бъде ползотворна", допълни Путин.

"Благодаря. Както казах и пред вилата - винаги е по-добре да се срещнем лице в лице", отвърна Байдън. 

Очаква се диалогът да продължи между 4 и 5 часа. Сред основните теми ще бъдат случаят с руския опозиционер Алексей Навални, опитите за хакерски намеси в американските избори, ситуациите в Беларус и Украйна. 

Снимка: Reuters

Срещата няма да е първата за Байдън и Путин. Двамата са се срещали в Москва през 2011 г., когато Байдън е вицепрезидент на Барак Обама. 

Тогава двете страни си сътрудничат по теми като контрола на оръжията, Афганистан и Иран, разказва бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол. Сега е скептичен за резултата.

„Има няколко теми, малко на брой, но важни, по които Съедините щати и Русия трябва да работят заедно. Най-важната са преговорите по контрола на оръжията и осигуряването на хуманитарна помощ за Сирия, например. Това е печелившо и за двете страни, и за света. Имаме и дълъг списък от теми, по които двете страни сме на различни позиции. Президентът Байдън трябва ясно да покаже на президента Путин, че не сме съгласни по тях“, казва Макфол.

Сред темите на разговора между двамата президенти ще бъдат и случаят Навални, опитите за хакерски намеси в американските избори, ситуациите в Беларус и Украйна.

Двете страни са предпазливи в очакванията. Дни преди срещата руският президент определи отношенията между Москва и Вашингтон като достигнали най-ниското си ниво.