Президентът Джо Байдън се е обградил със сътрудници през последните дни, за да се подготви за дебата срещу съперника си Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Кандидатът на Републиканците избягва традиционната подготовка и вместо това провежда неформални политически дискусии между отделните спирки на кампанията.

Сблъсъкът между двамата е след седмица – на 27 юни, петък.

81-годишният Байдън и 78-годишният бивш президент Тръмп са с равни резултати в националните проучвания на общественото мнение, като значителна част от електората все още не е решила за кого ще гласува. Остават пет месеца до изборите на 5 ноември.

Дебатът ще осигури най-яркия контраст между двамата мъже. Tе са най-възрастните кандидати, които някога са се борили за президент на САЩ, а гласоподавателите поставят под въпрос възможностите им да се справят с поста заради тяхната възраст и психологическата им годност.

За дебата са въведени строги ограничения за говорене, забрана за бележки и ще бъде без публика, която да ги аплодира по време на 90-минутния дебат, организиран от CNN. Те ще трябва да се подготвят за трудни въпроси и формат, който ги изважда от зоните им на комфорт, каза Патрик Стюарт, професор по политически науки в Университета на Арканзас.

Екипът на Байдън ще се съсредоточи върху прецизиране на аргумента, че Тръмп следва екстремистка политика по отношение на абортите и други въпроси, представлява опасност за демокрацията и е задължен на богатите дарители, които му пишат чекове, каза представител на кампанията на Байдън пред Ройтерс.

Снимка: Reuters

Байдън няма да се притеснява да атакува Тръмп за минали действия, включително ролята му в бунта на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., „президентът иска да се представи като мъдър и стабилен лидер в контраст с разделението и хаоса на Тръмп“, допълни представителят от екипа на Байдън.

Междувременно лагерът на Тръмп иска да накара Байдън да защити резултатите на администрацията си по отношение на имиграцията и инфлацията, както и как се справя с „един свят в пламъци“, каза старши съветник по кампанията на Тръмп Браян Хюз във връзка с конфликта между Израел и Хамас и Нападението на Русия срещу Украйна.

Сътрудниците на Тръмп казват, че той възприема по-неформален подход към подготовката за дебата, отколкото в миналото.