Американският президент Джо Байдън е предупредил руския президент Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници ще дадат "решителен отговор", ако Русия нахлуе в Украйна и Русия ще плати сериозна цена за действията си, каза днес Белият дом, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Двамата лидери разговаряха един час по защитена телефонна линия за струпването на руски войски около Украйна, каза служител на Белия дом.

Президентът Байдън подчерта, че нова руска инвазия в Украйна ще доведе до страдания на много хора и "ще навреди на репутацията" на Русия, съобщи Белият дом.

Белият дом публично заяви, че САЩ не знаят със сигурност дали Путин е решил да предприеме инвазия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че инициативата за днешния разговор е била на Байдън, предаде ТАСС.

Американски служител каза, че разговорът не е довел до фундаментална промяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните действия.

САЩ са готови да взаимодействат чрез дипломация, но са "също толкова готови и за други сценарии", добави Белият дом.

Двамата президенти говориха ден след като съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че според американски разузнавателни данни руската инвазия в Украйна може да започне до дни и преди края на Зимните олимпийски игри, които завършват на 20 февруари.

Последно двамата лидери разговаряха по телефона в края на миналата година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.