Процъфтяващите азиатски икономики, включително Индия и Филипините, са изправени пред огромен финансов риск заради природни катастрофи, смятат анализатори, цитирани от Би Би Си.

Авторите базират проучването си на икономическата активност на страните и уязвимостта им от бедствия като наводнения, суша, земетресения и циклони.

Ограничената им способност да се възстановяват след катастрофи е пагубна за държавите, смятат експертите от фирмата за анализиране на рискове Maplecroft. Според тях са застрашени бизнесът и инвестициите в тези страни. Те трябва да „изградят гъвкавост, за да смекчат разрушенията и влиянието на бедствията”.

Миналата година беше най-скъпата за САЩ по отношение на бедствия – 380 млрд. долара, като 210 млрд. от тях са за аварията в японската ядрена централа „Фукушима”. Други застрашени страни включват Китай, Мексико, Южна Корея, Турция, Бангладеш и Иран.

Особено опасен е Тихоокеанският огнен пръстен, който е един от регионите с най-активна вулканична дейност в света. Тежките метеорологични условия също могат да бъдат рисков фактор, особено в делтата на река Меконг, където опасността от наводнение е много голяма.

Ако мусонните дъждове паднат късно или въобще не дойдат, е твърде вероятно да настъпи суша. „Не е само един определен риск, а комбинация от много рискове, характерни за региона”, смятат експертите. Те допълват, че големите и развити икономики като САЩ и Китай се възстановяват бързо от природните бедствия, защото имат изградена инфраструктура, добра подготовка и строги регулации на правилата за строеж.