След 47 години членство и точно три години и половина след референдума британците казват сбогом на обединена Европа.

В 01:00 ч. българско време разводът между Лондон и Брюксел ще стане факт.

Тази нощ в британската столица ще се състои парти за брекзит. На метри от британския парламент районът е отцепен от полиция. Поддръжници на „развода“ се събират, за да отпразнуват паметното събитие.

По-рано през деня през същото място минаха и поддръжници на европейската идея. Тяхното шествие беше мирно и стигна до седалището на Европейската комисия в Лондон, където останаха няколко минути, запазили мълчание.

Един човек предрича този ден няколко години преди референдума – Питър Уайлдинг. Авторът на думата „брекзит“ говори специално пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„Терминът брекзит беше използван за първи път в статия, която аз написах през май 2012 го. Беше по времето на гръцките проблеми с еврото, обяснявани с думата „грекзит“. В статията аз предупреждавах, че Великобритания може да е следващата и хората тук може да изберат излизане от Европейския съюз на референдум“, разказа Уайлдинг.

Той не е просто поредният политически глас. Уайлдинг е адвокат по европейско право, бивш медиен директор на британската Консервативна партия и съветник на тогавашния британски премиер Дейвид Камерън.

„Не съжалявам, че измислих думата „брекзит“. Основният проблем с реалния брекзит е, че очевидно ще отдалечи Великобритания от дългогодишното сътрудничество с Европейския съюз. Но под заплаха е и целостта на съюза, наречен Обединено кралство. Страхувам се, че след 10 години Обединеното кралство вече няма да съществува“, споделя още той.

По ирония на съдбата, човекът, измислил думата „брекзит“, е един от най-големите поддръжници на европейската идея и днешният ден за него е символ на дълбоко разочарование и тъга.