Австралийската коала е заплашена от пълно изчезване като биологичен вид, жертва на климатичните изменения, ако не бъдат взети „спешни мерки” по засаждането на дървета, които да предпазват животните от силното слънце и специално евкалипти, които му служат за храна. Това се твърди в австралийско научно изследване, публикувано днес и цитирано от АФП.

Матю Кроутър от университета в Сидни е подложил на сателитно наблюдение 40 коали в продължение на три години в щата Нови Южен Уелс, за да изследва естественият им хабитат и режим на хранене.

Ученият специално демонстрира, как през деня животните използват високите дървета с големи корони, за да се укриват от силното слънце и да се спасяват по време на прерийни пожари.

„Нашето проучване потвърждава, че коалата се укрива на различни видове дървета през деня, преди да отиде са храни с евкалипт през нощта”, обяснява Матю Кроутър.

„Доказахме също така, че когато е по-горещо през деня, коалите търсят дървета с по-гъста корона от листа, за ад се предпазят от високите температури.”

Една четвърт от наблюдаваните екземпляри са загинали по време силните горещини през 2009 г., което тревожи изключително учените, преди „нарастващата честота на подобни климатични аномалии”.

Емблематично животно за Австралия, коалата беше обявена миналата година за защитен вид в няколко региона на континента, където оцеляването на вида е заплашено от разрастването на градовете, автомобилния трафик, домашните кучета или болести.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!