Германската туристическа авиокомпания Germania („Германия”) стана поредната жертва на затрудненията в сектора, след като изпадна в несъстоятелност и се принуди да отмени всичките си полети, съобщава „Ройтерс”. Крахът за превозвача дойде, след като се оказа неспособен да си осигури финансиране.

37-те самолета на „Германия” предимно се използваха от немски туристи, пътуващи към дестинации в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Освен това, обаче, авиокомпанията летеше и до по-нетрадиционни места като Иран, Ирак и Армения. Годишно превозваше по 4 млн. души.

Всички полети обаче са спрени от понеделник вечерта.

Федералната асоциация на германската авиоиндустрия обяви, че други компании, сред които „Кондор”, „ТУИфлай” и „Луфтханза” ще предложат „специални цени” на блокираните пътници, които ще се наложи да платят от джоба си, за да се приберат в Германия. Към момента няма официална информация колко души са в това положение.

„Германия” се оправдаха за ставащото с високите цени на горивата, силния долар, забавеното въвеждане в експлоатация на нови самолети и високите цени на поддръжката, като всичко това довело до ситуация, в която компанията спешно се е нуждаела от средства, каквито в крайна сметка не били намерени.

Консервативният икономически министър Петер Алтмайер коментира пред „Ройтерс”, че няма планове за спасяването на авиокомпанията. Социалдемократите настояват за създаването на общоевропейска система, която да защитава правата на пътниците при банкрут на превозвача им.

Това е пореден удар по индустрията през последните години. През 2017 г. втората по големина германска авиокомпания „Еър Берлин” също напусна пазара. Британската „Монарх Еърлайнс” и „Алиталия” са в несъстоятелност.