Руска космическа ракета аварира минути след изстрелването.

Двамата космонавти на борда - руснак и американец, са живи и без травми, съобщиха от космодрума в Байконур.

Снимка: EPA

Ракетата „Съюз Ем Ес 10” беше изстреляна тази сутрин с екипаж руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг.

След отделянето на първата степен от ракетата и заработването на втората, възниква технически проблем.

Екипажът успява да се приземи аварийно със спускаема капсула.

Снимка: EPA

„Съюз Ем Ес 10” трябваше да достави техника и продукти на Международната космическа станция.

Спасителната мисия проследихме с международния редактор Валентин Костов.

Алексей Овчинин и Ник Хейг излитат точно в планирания час – 11.30 ч. московско време.

Стартът е успешен. Но след отделянето и първата и втората степени и при задействането на последната степен на ракетата възниква проблем. Засега – неизвестен.

 „Слава Богу, екипажът е жив. На 123-ата секунда се задейства аварийната спасителна система. Капсулата се отдели от кораба, парашутът се отвори и екипажът се приземи благополучно”, заяви Юрий Борисов – вицепремиер на Русия.

Снимка: EPA

4 спасителни хеликоптера и военен самолет с парашутисти първи достигат до капсулата.

„В такава ситуация всички предстоящи изстрелвания се отменят до изясняване на причините и гарантиране сигурността на бъдещите полети”, обясни Юрий Борисов.

Снимка: Роскосмос

Това е третият сериозен инцидент при пуск на руска ракета. През 1975 година капсулата извършва аварийно катапултиране на височина 185 километра и се приземява в планините на Монголия. Двамата космонавти изпитват натоварване 21 пъти повече от земното притегляне, но оцеляват.

Снимка: EPA

На 26 септември 1983 година 10 секунди преди старта се установява пожар в първата степен и пускът е спрян, а капсулата се изстрелва аварийно. 5 минути по-късно екипажът се приземява благополучно.

Снимка: Роскосмос

При падането си към Земята Овчинин и Хейг са изпитали натоварване от 6 Джи - колкото по време и на излитането. Екипажът се спаси в спускаема капсула, която се намира в тази част на ракетата-носител. Тя е оборудвана с огромен парашут и в нея космонавтите могат да оцелеят, докато пристигнат спасителните екипи. Следващият полет до Международната космическа станция е предвиден за декември с екипа-дубльор на Овчинин и Хейг.