Ядрено оръжие и атомна централа срещу свободата на осъдените на смърт наши медици през 2007-а. Бившият лидер на Джамахирията Муамар Кадафи е поискал от Франция АЕЦ, а президентът Никола Саркози е приел сделката.

Информацията е на френското списание "Лез енрок". Президенството и външното министерство на Франция отказаха да я коментират.

Френското списание твърди, че се е сдобило с поверителни дипломатически документи, които разкриват какво се е случило през юли 2007-а - годината на предишните президентски избори във Франция. Кадафи е знаел, че Никола Саркози, който се тогава се бореше за президентския пост, търси международно признание и би го получил, ако съдейства за освобождаването на българските медици.

По време на преговорите Саркози се оплакваше, че процесът е труден. Въпреки това постигна свободата на медиците и това беше победа за него. Но оттогава подозренията тегнат.

Мнозина си задават въпроса какво е обещал Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест. Още в деня на връщането на медиците в България френските Зелени обвиниха Саркози, че е купил снизходителността на либийския лидер с опасна стока - атомната мощ, припомня списанието.

От пет години Саркози отвръща на тези подозрения все по един и същи начин - няма никаква тайна сделка, нищо не е предлагано скришом. Саркози винаги е отричал твърденията за сделка в областта на ядрената енергетика с аргумента „как ще даде той ядрена сила на един луд като Кадафи в замяна на дипломатически подарък?”, пише изданието.

Всички документи противоречат на версията на Саркози, който сега се бори за преизбиране.

Муамар Кадафи, снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По онова време Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от победата от освобождаването на медиците, за да блесне на международната сцена. И той поискал от французите оръжия и атомна централа. Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи медиците.

Франция първа е предложила на Либия на 17 юли 2007 г. споразумение чрез посланика си в Триполи. Текстът включвал въпросите, които Саркози и полковник Кадафи са обсъждали преди това по телефона, като борбата с тероризма, незаконната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след това Кадафи отговорил на френското предложение за споразумение, но качил мизата. Той искал от Франция да подпише специални споразумения в областта на отбраната и на ядрената енергетика, включващи "доставката на атомна централа".

Либийският лидер пратил по този начин послание на Саркози, че иска ядрена енергия и ракети и че ако тези искания бъдат удовлетворени, това ще натежи в бъдещите договорки между двамата.

Париж приел посланието на 23 юли и решил да подпише меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика, в което били включени либийските искания. Меморандумът бил предпочетен от споразумението, защото позволявал на френската дипломация да заобиколи международните споразумения в областта на неразпространението на ядрено оръжие.

Но Париж поставя едно условие пред на ядреното споразумение - първо, Кадафи трябва да освободи сестрите.

Френското министерство на външните работи иска от посланика на Париж в Либия да предаде в най-кратки срокове текста на меморандума на либийската страна, но само ако медиците са освободени.

Българските сестри бяха освободени на 24 юли 2007 г. Успехът на преговорите е тотален. Кадафи прие медиците да бъдат върнати в България с френски президентски самолет. На следващия ден Саркози каца в Триполи и неговият министър на външните работи Бернар Кушнер подписват с Либия военно споразумение и споразумението в областта на ядрената енергетика, посочва списанието. И обещава да разкрие всички подробности около френско-либийската договорка в следващото си издание в сряда.