Гръцките финансови органи наложиха запор на банкови сметки, акции и недвижима собственост на 121 физически и юридически лица, които дължат на държавата милиони евро под формата на неплатени данъци, съобщи министърът на финансите Янис Стурнарас. „Търпението по отношение на онези, които не плащат данъци, независимо от това какъв пост заемат, е изчерпано”, заяви той.

По време на проведените в последно време проверки, отнасящи се за дейността на физически лица и компании за предишни години, бяха открити много случаи на укриване на данъци, издаване на подправени квитанции, неиздадени касови бележки и неплащане на ДДС в държавната хазна. В банкови сметки, които били отворени по заповед на министерството на финансите, са открити над 50 милиона евро, а също чуждестранна валута, които са били отнети в полза на държавата.

Конфискувани заради неплащане на данъци са обекти на скъпоструваща недвижима собственост, акции на борсите в Атина и Ню Йорк, а също и ценни книжа, свързани с инвестиции в застрахователни компании.

Днешната акция е първата в обявената от гръцкото правителство кампания за борба с укриването на данъци, процъфтяваща в страната в продължение на десетилетия. Според оценката на министерството на финансите общата сума от данъците, които не са получени през последните години от държавата от предприятия и частни лица в цялата страна достига 42 милиарда евро, но да бъдат върнати те в хазната е нереално.

Акцията бе проведена преди пристигането утре в Атина на президента на ЕС Херман ван Ромпой за разговори с премиера Андонис Самарас, а също - на тройката международни кредитори, които ще оценят хода на гръцките реформи с цел да определят ще може ли Гърция да разчита на поредния транш кредити на стойност 31,5 милиарда евро, отбелязват медиите.