Стотици салафисти - последователи на пуританското прилагане на исляма - нападнаха барове и магазини в тунизийския град Жендуба, протестирайки против арестуването на четирима души след предишни атаки срещу заведения, в които се продава алкохол.

Четиримата били задържани тази сутрин. Скоро след това стотици маскирани салафисти нападнали база на силите за сигурност, замервайки я с камъни и запалителни бомби, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ. Нападателите освен това
подпалили полицейски участък и нахлули в три магазина в града.

Полицейските сили са се разгърнали из Жендуба, за да защитят магазините и обществените сгради. Според очевидец вандалите са около 500 и са въоръжени със саби, камъни и запалителни бомби, с които всяват паника сред местните жители.

Инцидентът става седмица, след като салафисти се биха с търговци на алкохол в централния тунизийски град Сиди Бузид, което накара вътрешния министър да обещае, че виновните ще бъдат наказани.

Мнозина салафистки ислямисти се намираха в затвора или в нелегалност преди въстанието от 2011 г., което свали президента Зин ал Абидин Бен Али, но оттогава проявяват нарастваща дързост.