Запознайте се с "Бриджит" - прототипът на марсоход ще участва днес в уникален експеримент в рамките на програмата "МЕТЕРОН" на Европейската космическа агенция /ЕКА/. Програмата, създадена, за да разработва технологии за космически изследвания, сега си поставя и по-амбициозна цел: да провери как хората и роботите работят заедно на хиляди километри над земята.

Затова "Бриджит" ще бъде командвана не от земята, а от Космоса. Управлението на 154-килограмовия марсоход ще бъде поверено на британския астронавт Тим Пийк. Само преди дни той успешно участва в лондонския маратон 400 км над земята, пробягайки 42-километровото трасе върху бягаща пътека на Международната космическа станция /МКС/.

Сегашната му задача, макар и не толкова изтощителна, ще бъде не по-малко предизвикателство. Пийк трябва с помощта на "Бриджит" да открие няколко цели, отбелязани с UV-отразителна боя, в тъмно пространство, пресъздаващо условията в пещера на Марс.

Всичко това трябва да стане в рамките на 90 минути. Управлението на „Бриджит” ще се извършва със закъснение от няколко секунди заради многократното препредаване на сигнала. Възможни са и прекъсвания на връзката при обиколката на МКС около земята.

От ЕКА обаче са уверени в успеха на Пийк. Той вече демонстрира своята ловкост, когато по-рано този месец успя с помощта на роботизирана ръка да улови и "закотви" товарен кораб за МКС. Началото на експеримента е планирано за 14:00 ч. по Гринуич /17:00 ч. българско време/.