Ваксината на „АстраЗенека“ е „добра“, но вероятно няма да се използва в САЩ, каза главният медицински съветник на президента Джо Байдън.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви, че в Америка вероятно ще разполагат с достатъчно алтернативни ваксини, за да снабдят всички свои граждани, пише „Таймс“.

„Дали някога ще използваме „АстраЗенека“ не е ясно, но в този момент изглежда, че няма да имаме нужда от нея“, каза той днес по Би Би Си Радио 4.

„Това не е негативна присъда срещу препарата - възможно е, като се има предвид доставката, която имаме от други компании, че може да не се наложи да използваме тази на „АстраЗенека“.

Фаучи отговори след появата на опасения, че ваксината може да бъде свързана с редки случаи на кръвни съсиреци.

Няколко европейски държави ограничиха употребата на ваксината, въпреки че регулаторите стигнаха до заключението, че ползите от лекарството надвишават рисковете. Дългоочакваните американски изпитания наскоро показаха, че имунизацията на с препарата на „АстраЗенека“ е безопасна и високо ефективна.

САЩ „се справят много добре“ с производството на ваксини, като посочи, че 72 милиона американци вече са напълно ваксинирани, докато около 120 милиона са получили поне една доза, обясни още Фаучи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!