"Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека“, не показва  повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения."

Това пише в извънредно изявление на централата на „АстраЗенека“, изпратена до медиите след спирането на ваксинацията с нейни партиди в няколко държави в ЕС.

У нас жена от Пловдив почина след ваксинация с препарата, а Дания спря временно имунизацията заради съмнения за образуване на тромби след смъртен случай в Австрия, където ваксина от партида, подложена на допълнителна проверка, е била поставена на починалия по-късно пациент.

„Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека“ не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население“, пише още в позицията на производителя на препарата.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Внимателният  преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава и „АстраЗенека“ има ангажимента да споделя тази информация незабавно.  Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.), посочват от „АстраЗенека“.