Сирийският режим е готов да достави оръжия на палестинските организации, за да прогонят бойците на „Ислямска държава” от бежанския лагер „Ярмук” край Дамаск, където хуманитарната ситуация продължава да се влошава, предаде АФП.

Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мокдад се срещна във вторник с палестинска делегация, водена от Ахмед Маджалани, ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), за да обсъдят мерки за защитата на хората в лагера.

„Като изключим пряка военна намеса на армията, сирийските власти са готови да подкрепят с всякакви средства, в това число и военни, палестинските бойци”, заяви за АФП след срещата Ануар Абдел Хади, представител на ООП в Дамаск.

Мокдад заяви, че сирийското правителство е доставило хуманитарна и медицинска помощ „на братята палестинци”, предаде агенция САНА.

„Трябва да се постигне консенсус между 14-те палестински организации в Сирия и сирийското правителство, за да се приложат мерки за сигурност в лагера”, каза Маджалани и допълни, че в сряда ще има среща по този въпрос.

Такова сближаване би означавало повратен момент, тъй като този квартал стана в края на 2012 г. бойно поле между силите на режима и сирийските бунтовници. Повечето палестински организации са враждебно настроени към Башар Асад.

От 1 април, когато „Ислямска държава” започна офанзивата си в бежанския лагер, са загинали най-малко 38 души, сред които осем цивилни и седем бойци от палестинската фракция „Акнаф Бейт ал Макдис”.