Главнокомандващият подразделенията на елитните Стражи на революцията в Иран заяви, че президентът на страната Хасан Роухани е трябвало да откаже историческия телефонен разговор с американския си колега Барак Обама миналата седмица, съобщава АФП.

„Президентът възприе правилна и твърда позиция” по време на престоя си в Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН, заявява генерал Али Джафари в интервю за ирански информационен сайт.

„Но така, както отказа срещата с Обама, трябваше да откаже да разговаря с него по телефона и да изчака конкретни действия от страна на САЩ”, допълва още генералът.

Според Джафари Вашингтон е трябвало да отговори на добрата воля, демонстрирана от Роухани в Ню Йорк, "прамахвайки всички санкции срещу иранската нация, освобождаване на замразените финанси на Иран в САЩ и прекратяване на политиката на враждебност, насочена срещу Иран".

Това е първата официална критика от високопоставен ирански представител на историческия първи контакт между лидерите на Иран и САЩ за последните над три десетилетия, след като двете страни прекъсват дипломатическите си отношения в резултат на ислямската революция от 1979 г.