"Армия" от пожарникари, инженери и медици разруши част от къща, за да спаси живота на „най-дебелата британска тийнейджърка”, след като получила пристъп.

Това бил единственият начин 19-годишната Джорджия Дейвис, която тежи около 400 килограма, да излезе от дома си в Южен Уелс и да постъпи в болница.

Операцията, която ще остане в историята на Острова, продължила осем часа и била извършена от екип от 40 човека, пише британският вестник „Сън”.

Снимка: Вестник "Сън"

След като срутили напълно част от къщата, превърнала се в затвор за момичето, спасителите успели да го изкарат на специална носилка, която сама по себе си тежи около 70 килограма.

Тийнейджърката се почувствала зле в сряда и изпратила съобщение на своя приятелка, че изпитва силна болка в гърдите и кръста. Момичето не можело да става от леглото от месеци заради теглото си.

Медиите във Великобритания заговориха за Джорджия преди четири години, когато тя бе обявена за „най-дебелата британска тийнейджърка”, тъй като на 15 тежеше малко над 200 килограма. Още тогава детето беше със сериозни здравословни проблеми и лекарите й бяха поставили ултиматум: „Свали 130 килограма или ще умреш”.

Момичето било записано в американски детски лагер за отслабване в Северна Каролина. Девет месеца по-късно вече тежало с почти 90 килограма по-малко.

20 месеца по-късно обаче от новия вид на Джорджия нямало и спомен. Теглото й достигнало 250 килограма с „диета” от по 13 000 калории дневно. Обяснението било лесно: „Когато се прибрах, майка ми каза, че не е имала време да приготви нищо здравословно, затова ядохме „фиш енд чипс”.

До август миналата година кантарът на момичето вече показвал близо 300 килограма, а то обяснявало, че наддавало заради притеснения около разклатеното здраве на майка си.