Огромен митинг на опозицията се провежда тази вечер в арменската столица Ереван. В града са се стекли десетки хиляди хора от цялата страна, за да настояват техният лидер Никол Пашинян да бъде избран за министър-председател.

Страната беше обхваната от политическа криза миналия месец, когато улични протести, ръководени от Пашинян, доведоха до оставката на министър-председателя и бивш президент Серж Саркисян.

Снимка: Reuters

Демонстрациите продължават с нова сила днес, след като вчера парламентът не избра Пашинян за премиер, въпреки че беше единствен кандидат.

Неговата формация има едва 9 депутати и заедно с останалите представители на опозицията събира 45 гласа – с 8 по-малко от необходимото, за да бъде избран за премиер.

Днес градът беше парализиран от привърженици на Пашинян, които последваха призива му за гражданско неподчинение. Протести имаше и в по-големите градове в страната. Блокирани бяха жп възли, кръстовища и министерства, стачкуваха училища.

Снимка: Reuters

Вечерта обаче уличната блокада беше свалена, за да могат протестиращите да стигнат до митинга.

На него Пашинян призова привържениците си да сложат край на протестите, твърдейки, че е получил подкрепата на четирите политически сили в парламента за предстоящото ново гласуване за премиер на 8 май, предаде АФП.

„Сега всички парламентарни групи казаха, че ще подкрепят кандидатурата ми. Въпросът е уреден – каза Пашинян на демонстрацията. – Прекратяваме нашите действия и ще си починем“.

Според Ройтерс обаче той е обявил само еднодневна пауза в националните протести, която ще му даде време да обсъди с управляващата партия подкрепата ѝ за неговата кандидатура за премиер.

На 8 май ще има ново гласуване в парламента. Ако и тогава не бъде избран нов министър-председател, ще има предсрочни избори.