Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София.

Снимка: Леда Цветкова

Той е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света.

Митингът в София е пред сградата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) от 13 ч., а в останалите градове ще e по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе ще е проведе пред сградата на общината.

Снимка: Леда Цветкова

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. На 1 октомври от 13 ч. митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други. 

Снимка: Леда Цветкова

Над 3/4 от 120-те хиляди жители на населения предимно с арменци Нагорни Карабах са избягали от района от началото на азербайджанското настъпление.