Тя е лекар, педиатър и специалист вътрешни болести. Родена е и е израснала в САЩ, и е с арменски корени. От около година и половина живее в Армения, а сега е доброволка - помага на своите в бягството им от Арцах към Армения.

„Това, което виждаме, са възрастни и деца, които са били в кола около 30 часа. Имаше огромно задръстване миля, след миля, след миля“, каза Либаридиан.

Всичко е започнало преди 4-5 дни, разказва д-р Либаридинан. На талази хората са тръгнали да се връщат в Армения. По пътя им ги чакат двата центъра за регистрация и помощ - в градовете Вайк и Горис.

„Най-често децата са с кашлица и настинка. Понякога им се е налагало да спят на мокър под, били са в кола, под дъжда. Било е студено. При по-големите деца и възрастните виждаме стрес, много умора, доста обезводняване - те не са яли или не могат да ядат, вероятно просто от стреса“, каза тя.

Лекарства, храна, вода, одеяла, памперси - това могат да получат арменците тук - в сграда на театър, превърната в пункт.

Посрещат ги лекари, пристигнали доброволно от Еверан или организирани от правителството, доброволци от Червения кръст и други фондации, разказва тя

„И се опитват да ги напътят към места, които са удобни и подходящи за тях, в различни региони на Армения“, каза Либаридиан.

След този разказ, 12-часовата смяна в пункта на доктор Либаридиан изтече. Ако има нужда, може и да се прехвърли в другия, който е по-натоварен, казва тя.

Червеният кръст в Азербайджан също е в готовност да окаже помощ, заяви специално за bTV генералният секретар на организацията Джейхун Мирзаев.

„Ситуацията е такава, че, тук в Червения кръст, нашата мисия и цел е да подкрепяме арменското население в региона на Карабах. Взели сме 40 тона брашно за тях, и вече сме го предали на арменското население в региона на Ходжали, Карабах“, заяви Мирзаев.

„Сега чакаме инструкции, за да отидем, да оценим от какво имат нужда арменското население, за да можем да го предоставим“, сподели той.