Римокатолическата архиепископия в Лос Анжелис се съгласи да изплати близо 10 милиона долара на четирима мъже, които твърдят, че са били жертва на сексуално насилие от бившия католически свещеник Майкъл Бейкър през 70-те години на миналия век, предаде Би Би Си.

Наскоро огласени документи показват, че Бейкър е признал всичко пред кардинала на Лос Анжелис Роджър Махони, но той не дал гласност на това и преместил свещеника в друга епархия, където той продължил с порочните си действия.

Махони участва в конклава за избиране на нов папа във Ватикана, въпреки протестите на жертвите. Миналия месец кардиналът бе лишен от всички свои останали административни и обществени задължения.

През декември 2007 г. Бейкър беше осъден на 10 г. затвор. Той излезе от затвора през октомври 2011 г. През февруари епархията на Ел Ей огласи уличаващи документи списък с имената на над 100 свещеници, обвинени в сексуални посегателства. "Отпечатъците на Махони личат ясно във всички тези дела", казва адвокатът Винс Финалди пред "Лос Анджелис таймс”. „Свещениците са имали задължението да бъдат техни духовни бащи, а са се провалили", смята юристът.