Испанските власти съобщиха, че холандският гражданин, задържан по подозрение, че е извършил най-голямата кибератака в историята на интернет, има бункер в северната част на страната. Заподозреният има и микробус, чрез който може да проникне във всяка мрежа в Испания. Разследващите съобщиха, че той е пътувал из страната, използвайки превозното средство като "мобилен компютърен офис, снабден с различни антени за скениране на честоти".

Агенти го задържаха преди дни с европейска заповед за арест, издадена от холандските власти. Мъжът е обвинен в атака срещу сайта на компания "Спамхаус", която прихваща спам съобщения и не ги допуска в имейлите по света.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че е открит бункерът на хакера, откъдето той дори е давал интервюта. Арестуваният е 35-годишен с инициали СК. Според министерството той сам се е определил като дипломат към "министерството на телекомуникациите и външните работи на Република Кибербункер".

Хакери предприеха на 19 март глобална атака от типа DDoS (distributed denial of service - разпределен отказ за обслужване), при която даден сайт или сървър бива наводнен със съобщения, за да бъде изваден от строя. Експерти от областта на киберсигурността определиха акцията като най-мощната в историята. Тя доведе до забавено зареждане на уебсайтове по цял свят, както и до проблеми в интернет услугите.

Предполага се, че повод за кибератаката е спор между базираната в Лондон и Женева международна организация "Спамхаус" и холандския доставчик на интернет услуги "Кибербункер". В подкрепа на това говори факта, че атаката е предприета след като "Спамхаус" включил "Кибербункер" в своя "черен списък", използван за защита на 1,77 милиарда кутии за електронна поща.