Арестувани са четирима души от семейството на ислямския екстремист, загинал вчера при  нападението на бул. "Шанз-Елизе" в Париж. Това съобщи днес източник от правосъдната система, предаде Франс прес.

Бившата съпруга на Адам Дзазири, брат му и съпругата на последния са задържани вчера следобед по време на обиск в жилището на семейството в Плеси-Пате, градче на 30 км южно от Париж, каза източникът.

Вечерта бе арестуван и бащата на извършителя, "когато се прибра у дома", уточни той.
31-годишният Адам Дзазири, родом от салафистко семейство, не е осъждан, но от 2015 г. е имал така нареченото "досие С". Според властите е представлявал заплаха за сигурността като член на радикално ислямистко движение.

Баща му заявил пред АФП, че Адам е притежавал "регистрирано оръжие и се е упражнявал в стрелба". Според източник, запознат с делото, атентаторът наистина е имал разрешително за оръжие въпреки своето "досие С".

Джазири е имал девет оръжия, за които властите знаели, включително три регистрирани: 9-милиметрови пистолети "Зиг Зауер" и "Глок" и автомат тип "Калашников", уточни източник, цитиран от Франс прес.

Френският премиер Едуар Филип каза, че мъжът получил разрешителното за оръжие, преди да попадне в регистрите на службите като потенциална екстремистка заплаха. По времето, когато било издадено разрешителното, властите нямали причина да откажат, допълни премиерът.

Филип каза, че е много възможно разрешителното да е било в сила и след като нападателят вече е бил включен в списъка на службите за сигурност, а три близки до разследването източника потвърдиха, че е било така.

Адам Дзазири се вряза вчера с автомобил в жандармерийски микробус на булевард "Шанз-Елизе" и бе смъртоносно ранен. В колата на нападателя бяха открити газови бутилки, автомат Калашников и пистолети.

Използвани са материали на БТА.