Бивша министърка на туризма в Румъния беше заловена в България, часове след влизане в сила на присъдата й за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Тя е задържана за 24 часа във връзка с издадената от румънските власти европейска заповед за арест.

Преди да бъде осъдена, Удреа е напуснала Румъния легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това. 

Влязла е в България през граничния пункт в Русе, научи bTV. По-късно е заловена на "Кулата" при опит да напусне страната ни на път за Гърция. 

Румънските полицейски власти са изпратили искане за съдействие от българските си колеги, с цел локализиране на територията на страната ни на лек автомобил и придвижващите се с него лица, едно от които е била осъдената вече румънска бивша министърка. 

По-рано през деня Удреа беше осъдена в Румъния окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото "Галавечер на Буте".

Снимка: БГНЕС / EPA

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удреа е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!