34 полицаи са арестувани Службата за вътрешна сигурност след продължило няколко месеца разследване на незаконна схема за снабдяване на чужденци с криминално минало с паспорти и лични документи от южната ни съседка, съобщава вестник „Катимерини“.

Според съобщение на полицията са арестувани 20 души, сред които девет настоящи полицейски служители, държавен служител от Министерството на гражданската защита, служител по регистрацията, адвокат и осем граждани.

Групата е действала поне от 26 април 2013 г. и е била създадена като престъпна организация, състояща се предимно от етнически гърци, завърнали се от страните от бившия СССР, полицаи и други държавни служители.

За издаването на всеки документ цената е била най-малко 30 000 евро. Досега са конфискувани над 600 000 евро. Според продължаващото разследване общата финансова изгода за престъпната организация се оценява на поне 5 милиона евро. За незаконните документи са използвани личните данни на реални гръцки граждани.

Според полицейски източници престъпната група е била ръководена от висш офицер от отдела за сигурност в Западна Атика. При обиск на неговия офис е открит сейф с 320 000 евро, пише „Грийк рипортър“.

За разплитането на схемата е спомогнало убийството на 37-годишен албанец в Пирея през ноември. Оказало се, че мъжът имал гръцки документи , издадени от престъпната група.