Гръцките власти заявиха днес, че са арестували 24 човека при акция срещу около 1000 малки фирми, заподозрени в избягване на капиталовия контрол и плащането на ДДС чрез използване на ПОС терминали, свързани с банки в България, предаде Ройтерс.

Според властите стотици малки фирми, много от които в туризма, са извършвали безналични плащания чрез ПОС терминали, свързани с България през Малта, които са оставали нерегистрирани в Гърция, където има капиталов контрол от година.

"Арестувахме 24 души, използвали ПОС устройства, свързани с банки извън Гърция - в България и Малта, за да избягват данъци", каза пред репортери началникът на подразделението за икономически престъпления към гръцката полиция Емануел Плумис.

По думите му "това е незаконно според правилата за капиталов контрол". "ПОС терминалът би трябвало да бъде свързан само с гръцки банки", каза той.

Избягването на данъци в Гърция се оценява на между 6 и 9% от икономическото производство на страната - или 32% от държавните приходи.

При извършваните операции с ПОС терминали фирмите са заобиколили и 24-процентовия ДДС, дължим на гръцката държава. Сред въпросните фирми е имало плажни барове, компании за предоставяне на коли под наем и ресторанти в Атина, Солун, Халкидики и на някои острови, съобщи БТА.