Детски труд, съвременно робство и масови изнасилвания – това стои зад продуктите на някои от най-големите козметични компании в света, става ясно от разследване на „Асошиейтед Прес“. Агенцията проследява злоупотребите и нечовешкото отношение, обект на което са работниците, добиващи палмово масло в Малайзия и Индонезия.

Става дума за милиони хора от най-бедните региони на Азия.

Индустрията за палмово масло

Можем да открием палмово масло в почти всичко – в картофения чипс, в пастата за зъби, в газираните напитки. По-малко известен факт е, че то е важно за козметичната индустрия и попада във веригите за доставки на някои от най-големите имена в бизнеса. Именно това е основният акцент на разследването.

Производството на палмово масло в световен мащаб нараства през последните няколко десетилетия - между 1995 г. и 2015 г. се е увеличило четири пъти, от 15 до над 60 млн. тона. Само през 2019 г. са произведени близо 76 млн. тона.

Снимка: Getty Images

В момента Индонезия и Малайзия  произвеждат 85 % от палмовото масло в света, чиято стойност се оценява на около 65 млрд. долара

Плантациите – съвременното робство

В плантациите работят както мъже, така и жени, но липсва разпределение на тежкия физически труд. Жените са принудени да стоят с часове голи до кръста във вода, замърсена от химикали, както и ежедневно да носят тежки товари. Често работят без заплащане, за да помогнат на съпрузите си да изпълнят иначе невъзможните дневни квоти и да се спасят от финансови санкции.

Поколения жени от едни и същи семейства търпят с години ужасяващите условия на труд, за да осигурят прехрана за семействата си.

Снимка: Getty Images

Въпреки националната програма за здравеопазване, стартирана от индонезийското правителство, много работници в плантации все още нямат достъп до медицински услуги. Най-близките медицински центрове могат да бъдат на повече от ден път. Заради това повечето работници пият само аспирин или се мажат с домашни мехлеми, когато са болни.

Децата, участващи в производството на палмово масло, са принудени да носят големи товари от тежки плодове, както и да работят без почивка. За да избегнат незаконната експлоатация на детски труд, компаниите не признават официално децата като работници и те получават малко или никакво заплащане за изтощителната си работа.

„Невидимите жени“ от палмовите полета

В публикацията 16-годишно момиче описва как шефът ѝ я подлага на системен сексуален и психически тормоз. Друга работничка се оплаква от треска, кашлица и кървене от носа след години пръскане с опасни пестициди и използване на необезопасено оборудване.

Това са само част от съдбите на милионите дъщери, майки и баби, които се трудят в обширните плантации, а правителствата и международната общност сякаш не забелязват проблема.

Снимка: Getty Images

Индра, чието име е променено от съображения за сигурност, работи в плантация за палмово масло от тийнейджърка. Неведнъж е била подложена на психически тормоз от шефа си, който ѝ е отправял неприлични сексуални предложения. Сега, на 27 години, тя мечтае да напусне плантацията, но е трудно да  изгради живот без образование и други умения.

Жените в семейството й работят в плантацията от 120 години. Подобно на много работници, те не могат да си позволят да се откажат от основните субсидирани жилища, предоставени от компаниите, които се състоят от редици порутени бараки без течаща вода.

Отговорът на козметичните компании

Условията, на които са подложени работниците, участващи в производството на палмово масло, са в ярък контраст с посланията за овластяване на жените, насърчавани от световните лидери в производството на козметика.

Снимка: Getty Images

От агенцията се свързват с редица козметични фирми, споменати в разследването, като голяма част от тях заявяват пред агенцията, че вече не работят с разследваните доставчици на палмово масло. От АП обаче установяват, че злоупотреби с трудовите права на работници са често срещани в цялата козметична индустрия.