Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш е най-вероятният нов генерален секретар на ООН, съобщи Ройтерс.

Никоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, които имат право на вето, не е гласувала срещу него на шестия предварителен вот за избор на ръководител на организацията, който се състоя днес на закрито заседание на Съвета.

15-членният съвет гласува с тайни бюлетини за всеки от 10-те кандидати за поста с „насърчавам“, „не насърчавам“ и „без мнение“. Гутериш е получил 13 „насърчавам“ и два гласа „без мнение“.

Това гласуване се смята за най-важното до този момент, защото е първото, в което петте страни постоянни членки използваха така наречените цветни бюлетини. Фактът, че Гутериш не е получил нито една червена бюлетина, показва, че няма да му бъде наложено вето.

Имаме ясен фаворит и името му е Антониу Гутериш“, заяви пред медиите руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, който председателства Съвета през октомври.

Официалното гласуване на кандидатурата му ще се състои утре, добави Чуркин.

Португалецът беше фаворит и при останалите гласувания.

До края на миналата година Гутериш беше върховен комисар за бежанците на ООН. Политическата кариера на младия електроинженер започва веднага след Революцията на карамфилите, която сложи край на дългогодишната диктатура в Португалия през април 1974 г. Бил е министър-председател, а допреди 10 години беше генерален секретар на социалистическия интернационал.

Българските кандидаткиподкрепяната от правителство Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, която остана да се състезава като независим кандидат, заеха седмо и четвърто място.

Те са получили съответно 5 „насърчавам“, 8 „не насърчавам“ и 2 „без мнение“ и 7 „насърчавам“, 7 „не насърчавам“ и 1 „без мнение“. И двете са получили по две червени бюлетини.

Георгиева и Бокова вече поздравиха Гутериш в „Туитър“:

За да бъде избран, новият генерален секретар трябва да получи поне девет гласа „за“ от 15-те държави в Съвета за сигурност на ООН и да няма нито един глас „против“ от петте постоянни членки. След това Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата и едва тогава кандидатът може да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН.

Непостоянните членки на Съвета до края на годината са: Египет, Сенегал, Ангола, Япония, Малайзия, Уругвай, Венецуела, Нова Зеландия, Испания и Украйна.