Ако каталунските власти обявят независимост от Испания, никой в Европейския съюз (ЕС) няма да ги подкрепи, предупреди днес председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, цитиран от ДПА.

„Ние се обявяваме за диалог, но никой в Европа няма да приеме независимостта на Каталуния“, каза той в интервю за испанското консервативно радио КОПЕ.

Ако все пак каталунските лидери изпълнят заканата си, „те ще бъдат изолирани, никой няма да помогне на правителството на Каталуния по този път“, предупреди Таяни.

Председателят на испанското правителство Мариано Рахой ще обсъди довечера въпроса с френския президент Еманюел Макрон, съобщи испанската агенция Еуропа прес. Двамата лидери ще се срещнат в Брюксел, където днес започва двудневно заседание на Европейския съвет.

Междувременно в. „20 минутос“ съобщи, че служители на гражданската гвардия на Испания са влезли тази сутрин в участък на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра, за да потърсят информация, свързана с референдума за независимост на 1 октомври. Според изданието представителите на правоохранителните органи на кралството действат по съдебна заповед, разследвайки действията на каталунската полиция в деня на допитването. Тогава им бе наредено да закрият всички избирателни участъци, но в някои случаи полицейските сили не се справиха с тази задача.