Антипедофилска партия може да влезе в парламента на Литва на утрешните законодателни избори.

"Път на смелостта" е основана от бившата съдийка Неринга Венскиене. Според нейния брат, който вече не е между живите, дъщеря му е станала жертва на защитавани от властта педофили.

Резултатите от допитване на института „Вилморус” показват, че тази партия може да събере 6,5% от гласовете. Тя е сред осемнадесетте политически формации, които ще участват във вота.

„Корупцията и отявлената несправедливост в страната ме подтикнаха да основа тази партия”, обясни Неринга Венскиене, цитирана от БГНЕС. Името на нейната партия – „Драсос Келиас”, произлиза от името на брат й Драсиус, което означава „смел”, „дързък”.

Драсиус Кедис, бащата на момиченце, което сега е на 7 г., обвини майката на детето, че го е предала на педофилска мрежа. След смъртта на Кедис през април 2010 г. - естествена смърт според правосъдието, чиято версия се оспорва от семейството, детето е поверено на лелята по бащина линия – Неринга Венскиене.

По-късно съдът върна детето на майка му, което предизвика невиждана реакция в Литва. Стотици литовци, убедени в правотата на твърденията на бащата, бдяха ден и нощ пред дома на момиченцето и така провалиха предаването му на майката.