Турското външно министерство е извикало днес следобед германски дипломат на разговор. Смята се, че това е свързано със забраната от страна на германските власти да бъде излъчена реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Кьолн вчера. Това предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен турски източник.

Първоначално министерството съобщи, че е извикало на разговор германския посланик Мартин Ердман, който обаче бил в отпуск и затова на срещата ще отиде неговият заместник, посочва ДПА.

Агенцията припомня, че посланикът не е успял да си уреди нито една среща в турското външно министерство от 2 юни, когато Бундестагът прие резолюция, признаваща за геноцид клането на арменци в Османската империя преди 100 години. След тази резолюция Турция отзова посланика си от Берлин.

Ердоган искаше да се обърне пряко към участниците в многохилядния митинг в Кьолн, свикан в негова подкрепа и в знак на протест срещу неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, при който загинаха над 240 души.

Германски съд забрани излъчването на речта на Ердоган на голям екран в Кьолн, опасявайки се, че вътрешнополитическото напрежение в Турция може да се пренесе в Германия, която по-рано е била арена на ожесточени сблъсъци между турски националисти и кюрди. В Германия живее най-голямата турска диаспора в Европа.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви днес, че забраната на германския съд противоречи на свободата на словото, и обвини Германия, че прилага двойни стандарти.

Германия преминава през неравен терен в отношенията си с Турция, но опитът от миналото показва, че това може да бъде преодоляно, заяви говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер, цитиран от Ройтерс.

"И преди сме имали етапи на турбуленция, както и други фази, в които нещата вървяха изключително добре. Но мисля, че отношенията между Германия и Турция са толкова близки и толкова дълбоки, че съм уверен, че отново ще успеем да преодолеем тази не толкова лека фаза на двустранните отношения с Турция", добави той.
Говорителят определи решението на турското министерство на външните работи да повика германския дипломат като напълно нормално.

"Това не е нещо извънредно. Не смятам, че целта е порицание", добави той.