Английски учени направиха пробив в лечението на Болестта на Хънтингтън, съобщи Би Би Си.

Болестта на Хънтингтън е дегенеративно генетично разстройство, което засяга мускулната координация и води към конгнитивен спад и психични проблеми и води до деменция Обикновено става забележимо, когато човек е в средна възраст.

За първи път учени са успели да намалят токсичния протеин, който причинява болестта.

По време на експерименталното лечение 46 пациенти са били инжектирани с новия медикамент в течността, която се намира около мозъка и в гръбначния мозък. Тъй като лекарството не е изпробвано досега, лекарите се притеснявали, че може да причини менингит на пациентите, поради което са били под постоянно медицинско наблюдение.

Първите резултати показват, че лекарството е напълно безвредно за хората, приема се добре от организма и драстично намалява токсичния протеин, който причинява заболяването.

„За първи път имаме надежда, че тази терапия може един ден да забави или предотврати развитието на Болестта на Хънтингтън”, заяви проф. Сара Табризи, водещият учен в експеримента.

Към момента е рано новият медикамент да се нарече „лек”, тъй като данните от лечението трябва да се изследват в по-дълъг период от време.

Преди тестването върху хора, лекарството е изпробвано върху животни и при тях някои моторни функции на тялото даже са се възстановили при продължителна терапия.