Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че планира да остане на поста още един пълен четиригодишен мандат, предаде Ройтерс.

Влязох в предизборната кампания без илюзии, че моят евентуален четвърти мандат може да бъде лесен, подчерта Меркел. Тя отбеляза, че избирателите са произнесли своята присъда, и призова партиите да приемат резултатите, като се опитат да съставят правителство и да избегнат нови избори.

„Ние имаме ясен мандат да формираме кабинет”, подчерта Меркел.

Изборните резултати

Християндемократите на Меркел спечелиха най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Германия (33% от гласовете), но сами нямат мнозинство.

Преговорите за съставяне на правителство се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Ангела Меркел обяви днес, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии – социалдемократите (21%), „Зелените” (9%) и Свободните демократи (10%).

Снимка: bTV

Преговорите за съставяне на правителство обаче се очертават сложни поради разпределението на местата в Бундестага, но и заради позициите на политическите сили, които ще бъдат представени в новия състав на долната камара на германския парламент.

Социалдемократите, които досега управляваха в „голяма коалиция” като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.

Канцлерът отбеляза, че християндемократите са загубили един милион избиратели в полза на националистическата антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия” (третата политическа сила на изборите с 13% от гласовете).

На сутринта водеща фигура от националистическата партия – Фрауке Петри, отказа да влезе в парламента. 

След дълго обмисляне реших да не участвам в групата на „Алтернатива за Германия” в Бундестага, обяви Петри. Тя напусна залата и остави колегите си в недоумение. А председателят трябваше да уверява медиите, че партията няма да се разцепи. 

Меркел пък увери, че „Алтернатива за Германия” няма да има влияние в германската политика след изборите, тъй като ще бъде изолирана.

Коалиция „Ямайка”

След отказа на социалдемократите най-вероятен остава сценарият за т. нар. коалиция "Ямайка", която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера и нейната сестринска баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) плюс „Зелените” и Свободните демократи.

Последните две формации вече дадоха да се разбере, че са готови да управляват заедно с Християндемократическия блок. 

Снимка: bTV

Името на коалицията идва от трите цвята, с които се асоциират трите формации, които ще влязат в състава й, а именно черният за консерваторите на Ангела Меркел, зеленият за партията „Зелените” и жълтият за Свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка.

Подобна коалиция е имало досега само на провинциално ниво.