Ангела Меркел ще е канцлер на Германия за четвърти път.

Мартин Шулц, боецът, който искаше да свали Меркел от политическата сцена и когото всички в Европарламента наричаха Мистър Европа, не успя да привлече повечето гласове. 

Снимка: Reuters

Данните, които обявяват социолозите от екзитполовете, показват, че по-голямата част от гласовете отиват при управляващия Християндемократически съюз на Ангела Меркел - около 32 на сто.

Германската социалдемократическа партия на Шулц получава 20 на сто.

Популистката „Алтернатива за Германия” е трета политическа сила с 13,5%, следват Либералите с 10,5 на сто, Зелените с 9,5% и Левите с 9%.

Снимка: Reuters

Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната „Алтернатива за Германия”.

Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40% от гласовете, припомня АФП.

Точните места в Бундестага ще се разберат по-късно през нощта, но е ясно, че Меркел е принудена да се коалира, въпросът е с кого.

Снимка: Кристина Баксанова

Засега най-много се обсъждат два варианта за коалиция.  Единият е за т. нар. коалиция „Ямайка” – съюз между ХДС, Либералите и Зелените. Втората възможност е за т. нар. голяма коалиция между христиандемократи и социалдемократи, каквото беше последното правителство в Германия.

И в двата варианта ще имат един и същи брой депутати в парламента.

Преди изборите Меркел обяви, че няма да се коалира с „Алтернатива за Германия”, както и с левите.

Снимка: btvnovinite.bg

В щаба на партията на Меркел, откъдето предава и специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова, посрещнаха с радостни възгласи резултатите.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц пък призна поражението на партията си.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.

Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия „Алтернатива за Германия”, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

„Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея”, каза Шулц.

75% е била избирателната активност при вота – доста по-голяма от тази през 2013 г.

Снимка: Reuters

Над 61 милиона избиратели в Германия имат право да определят кой ще влезе в новия парламент. 

След като завършват училище, Йохана  и Йоханес тази година за първи път гласуват на избори.

„Мотивът ми да гласувам е за да имам глас в политиката. Имам право и аз да кажа позицията си, да упражня своето право  и така да имам някакво влияние върху полититическия живот”, казва Йохана. 

Двете теми, които най- много ги вълнуват от дебатите, са бежанската криза и екологията.

„Мисля, че е важно сега, когато „Алтернатива за Германия” набира сила,  да гласуваме, за да им се противопоставим по този начин. Имаме правото и трябва да се възползваме от него”, отбелязва Йохана.

Общо 3 милиона младежи за първи път имат право на глас. Интересен факт е, че в листите с кандидат-депутатите са и 300 ученици и студенти. 

До средата на деня най-активни бяха гласоподавателите в големите градове. Своя вот дадоха и основните кандидате за канцлер. 

Йоана и Йоханес очакват развръзката от изборите.„Надявам се демокрацията да остане такава каквато е и да не пострада от десните популисти”, посочва Йохана. И всеки се надява неговият фаворит да бъде част от новия Бундестаг. 

Вижте и как германската общност в България приема резултатите от изборите: