Любимото животно на германския канцлер Ангела Меркел е таралежът, тя обича спагети и пилешка супа и мечтае да стане астронавт за един ден. Това са някои от личните подробности, които канцлерът разкри днес, отговаряйки на въпросите на деца на специална пресконференция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел търпеливо изслуша множество въпроси на събитието в Берлин - какво ще направи, за да се пребори с климатичните промени или кой е най-хубавият момент в живота й. Отговорът беше: денят, в който е срещнала втория си съпруг, химика Йоахим Зауер.

Над 150 деца откликнаха на отворената покана от партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС) да се срещнат с канцлера в бивш универсален магазин, превърнат в централа на кампанията в центъра на германската столица.  

Докато някои тийнейджъри нервно прочетоха от бележници въпросите си за отглеждането на добитък, ТЕЦ-ове на въглища и замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци, по-малките бяха любопитни най-вече за Меркел като личност.

„Кога ви падна първият зъб”, попита русокосо момиченце, играейки си със свое поклащащо се зъбче. „Когато започнах училище и бях приблизително на твоята възраст”, отговори канцлерът.

Германският лидер разкри също, че любимият й цвят е светлосиньо, любимата й дреха е удобна жилетка и обича да плува и да работи в градината.

„Отглеждам собствени картофи, но още не съм събрала тазгодишната реколта”, призна тя и допълни, че тази година и слънчогледите й изглеждат добре.  

63-годишната Меркел, която няма деца, изглежда се зарадва на интереса на децата толкова много, че удължи времето за въпроси, танцува с младежите на попмузика и покани всички присъстващи да позират за снимка с нея, което до голяма степен изненада суетящите й се сътрудници.

Децата изглежда също толкова се наслаждаваха на компанията й, аплодираха я, когато влезе в сградата, и накрая търпеливо чакаха на опашка за автографа й. 

Меркел се бори за четвърти мандат в парламентарните избори на 24 септември след 12 години на власт. Социологическите допитвания сочат, че тя има сериозна преднина пред основния си опонент Мартин Шулц от Германската социалдемократическа партия.