Мнозина български евродепутати станаха днес косвени свидетели на терора в белгийската столица. Сред тях е и Андрей Новаков, който все още е в сградата на институцията.

Той обясни, че все още е в сградата не толкова от съображения за сигурност, колкото за това да се уверят, че наистина е приключила атаката, така са били посъветвани.

„Искам да ви кажа какво е усещането. Тогава, когато взривиш поредица от бомби до трите най-големи и най-важни европейски институции, това е всичко друго но не и нарушаване на дипломатическия протокол. Само на 10 метра от мен има разквартирована пехота и думата война трудно може да се избегне. Аз видях, че има и колеги, които са се разплакали по време на пресконференции и трябва да ви кажа, че последното, от което имаме нужда днес е сълзи и сантименти.

Трябва да седнем и да направим трезва преценка на всичко, което се случи до тук и да си дадем сметка за грешките, да не ги повтаряме и в крайна сметка да вземем не крайни, но решителни мерки. Ако някой гражданин на ЕС – немец, италианец или французин е пътувал в чужбина, за да подкрепи терористична организация, трябва да намерим механизъм, неговото гражданство да се сваля и този човек да няма достъп повече до Европейския съюз".

Градски транспорт, автобуси и влакове няма, всичко е затворено, допълни депутатът и поясни, че такситата превозват хора безплатно в знак на солидарност.

„Без да проявявам излишно мъжество, смея да кажа, че наистина нямам проблем да изляза и да се прибера пеша вкъщи, защото, ако има нещо, което са целели, то е именно да всеят страх у всички нас. Мисля, че както аз, така и повечето колеги не изпитват такъв страх и няма да последваме до края съвета на президента Шулц да останем включително и през нощта в Европейския парламент. Аз няма да го направя, ще се прибера”.

Според Новаков, естественият ритъм на Брюксел няма да се възстанови скоро.

„За съжаление по-лесно се оказва да броим не атентатите, а кратките моменти на спокойствие между тях. Дори преди този атентат долу на входа на Европейския парламент имаше армия, имаше въоръжена пехота, която ни пазеше, така че със сигурност това не е усещане за нормално провеждане на работния процес. Това със сигурност не е така”.