Специалният пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан призна за провала на мисията си за постигане на примирие в близкоизточната страна.

В интервю за влиятелния френски вестник „Монд” след поредната среща в Париж на групата „Приятелите на Сирия” Анан заяви, че планът му за мир е останал само на хартия, а кръвопролитията в Сирия нарастват с всеки изминал ден.

За първи път бившият генерален секретар на международната организация призова режима на аятоласите в Техеран да участва при решаването на кризата. Анан не пропусна да отбележи и ролята на Русия, която досега блокира приемането на по-сериозни резолюции за санкции.

В същото време в самата Сирия хората от все повече райони застават на страната на опозицията, а кръвопролитията продължават. По данни на световната организация загиналите от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад са 17 хиляди.

Сирийските военноморски сили започнаха мащабни учения. Според Дамаск, целта им е да покажат способността си да защитят Сирия от евентуално нападение по море.

Държавната телевизия излъчи кадри с изстрелване на ракети от суша и вода в присъствието на министъра на отбраната. По-рано НАТО обяви, че изпраща три бойни кораба да патрулират в средиземноморското крайбрежие на Сирия покрай границата с Турция с цел да не се допусне проникването на терористи в размирната държава.

Според експерти обаче присъствието на натовски кораби в района е свързано с напрежението между Сирия и Турция заради свалянето на турски изтребител от сирийската противовъздушна отбрана.

Сега всеки инцидент между Дамаск и Анкара може да бъде оценен като агресия и да подтикне алианса да се намеси в защита на страна-членка съгласно договора за колективна защита, посочват анализатори.