Анализаторите, наблюдаващи кризата в Сирия, са единодушни, че удар ще има в рамките на следващите 72 часа. Те са на мнение, че ескалацията на напрежение е голяма и моментът ще бъде използван, за да се изпробват най-модерните оръжия.

Според д-р Ибрахим Чънар, историк и писател,  това е най-голямата ескалация на напрежение след Втората световна война. В исторически план барутният погреб на света е именно Близкият Изток, коментира той. Д-р Чънар прогнозира още, че картата на Сирия ще бъде прекроена. Той смята, че Турция ще вземе страната на САЩ.

Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания е на мнение сравнява конфликта в момента с Карибското криза. И той е на мнение, че във военнотехническо отношение ще бъдат изпробвани новите възможности. Този конфликт е трудно прогонозируем, каза още Велков.

Журналистът Мохамед Халаф очаква в близките часове съкрушителен удар над Сирия, но не и апокалипсис. Той смята, че този удар ще е наказателен – за поредния случай, в който Башар Асад си позволява да използва химическо оръжие. Според Халаф до това напрежение нямаше да се стигне, ако през 2013 г. бившият американски президент Барак Обама беше ударил Сирия след химическа атака.

Вижте повече във видеото: