Американските власти разследват тайна „Фейсбук” група, в която бивши и настоящи служители на Бреговата охрана са публикували расистки и сексистки обиди към мигранти, съобщи Би Би Си. Групата имала близо 10 хил. членове.

Някои от постовете подигравателно се отнасяли към смъртта на мигранти. Други пък се присмивали на южноамерикански членове на Конгреса.

Демократът Александриа Окасио-Кортез и Вероника Ескобар са били сред подиграваните. В един от постовете, Кортез е наричана „измет”, а в други коментари, членовете са предлагали да я замерват с бурито (мексиканска традиционна храна).

От ръководството на бреговата охрана определиха действията на техните служители като "непристойни".

„Всеки един работник, който е нарушил поведенческите стандарти, ще бъде подведен под отговорност”, обясни началникът на бреговата охрана Карла Провост.

Групата се казвала „Аз съм 10-15”, а по кодовете на охраната, това означава „Задържани чужденци” (Aliens in custody). Откриването ѝ в социалната мрежа за момента е невъзможно.

В свой коментар в „Туитър” Александриа Окасио-Кортез пише, че не се учудва от подобни коментари. Отделно тя споменава, че служители на Бреговата охрана са карали жени мигранти да пият вода от тоалетните в килиите.

Това не е единственият подобен случай с американската брегова охрана. През февруари тази година беше арестуван друг Кристофър Пол Хесон от Бреговата охрана по подозрения, че е планирал терористична атака. В дома му бяха открити 15 оръжия и хиляди патрони.

Предполага се, че мишена на Хесон са били цивилни граждани, журналисти и дори политици от Демократическата партия. Разследващи виждат връзка между неговите планове и действията на крайнодесния екстремист Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби 77 души. 

Ситуацията около скандалната "Фейсбук" група идва на фона на твърдото отношение на американския президент Доналд Тръмп към мигрантите и особено към тези от Мексико. По-рано двете страни сключиха споразумение за намаляване на нелегалния поток, а Тръмп определи ситуацията по южната граница на САЩ като кризисна.

Миналата седмица Конгресът одобри 4,5 млрд долара хуманитарна помощ за границата с Мексико.