Ние твърдо вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад, и ние ще продължим да работим за създаването на здрави отношения между Европейския съюз, Западните Балкани и САЩ. Това заяви в Подгорица американският вицепрезидент Майкъл Пенс, съобщават световните агенции.

Той благодари на Черна гора за приноса в укрепването на НАТО. Членството на Черна гора в Алианса Пенс определи като исторически успех, постигнат само 10 години след обявяване на независимостта на страната.

Бившата югославска република, с население от 680 000 души и двухилядна армия, се присъедини към НАТО през юни т.г., като осем месеца по-рано Подгорица обвини руски граждани в опит за преврат с цел осуетяване на присъединяването.

Москва отхвърли обвиненията като антируска истерия и предупреди, че ще предприеме ответни мерки срещу "враждебния курс" на Черна гора. Подобни са и твърденията на черногорската опозиция.

Русия се противопостави на членството в НАТО на Черна гора, чиито дълбоководни адриатически пристанища могат да бъдат използвани в подкрепа на военноморски операции в Средиземноморието. Западът твърди, че Кремъл увеличава влиянието си в бивша Югославия, особено сред православните християни в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна.

"Вашата храброст, особено в условията на руския натиск, вдъхновява света и аз ви поздравявам за това", каза Пенс на черногорските си домакини