Десетима американски моряци са в неизвестност, а петима са ранени, след като американски боен кораб се сблъска с танкер източно от Сингапур, в Малакския проток, съобщиха ВМС на САЩ, цитирани от световните агенции.

Ракетният разрушител (ескадрен миноносец) „Джон С. Маккейн“ се е сблъскал с танкера „Алник Ем Си“ (Alnic MC) на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур. Инцидентът е станал в 05:24 ч. местно време (23:24 ч. наше време в неделя) на 10 – 20 км от източния бряг на полуостров Пенгеранг, щата Джохор, Малайзия.

Снимка: Reuters

Според първоначалната информация американският съд е получил повреда на борда, но продължава да плава на собствен ход.

В ход е издирвателно-спасителна операция в координация с местните власти, съобщи командването на Седми (тихоокеански) американски флот. Участват влекачи от Сингапур, бойният кораб от флота на Сингапур „Галант“, хеликоптери и полицейският кораб на сингапурската брегова охрана „Баскинг шарк“, както и хеликоптери Ем Ви „Оспри“ и Ес Ейч-60 „Си хок“ от американския боен кораб „Америка“ и два малайзийски военни кораба.

„Алник Ем Си“ е 183-метров петролен танкер, плаващ под либерийски флаг, с водоизместимост 50 760 тона. Според данните от наблюдението на корабоплаването той е бил с баласт, т.е. не е бил пълен с товар.

Американският кораб е кръстен на Джон Сидни Маккейн-старши и Джон Сидни Маккейн-младши – и двамата адмирали от военния флот на САЩ. Те са дядото и бащата на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той публикува туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на спасителните екипи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че мислите и молитвите му са с моряците от кораба.

Отговаряйки на въпроси на репортери относно сблъсъка при завръщането си в Белия дом след работната ваканция, Тръмп каза само: „Това е много лошо“.

„Това е странен сблъсък, като се има предвид, че танкерът е завил към пристанището преди сблъсъка. Това показва, че разрушителят вероятно е се е опитал да го заобиколи отпред – това е противопоказно на правилата за корабоплаване и за морска безопасност. Би могло да има и други обяснения, но е много трудно да се определи как точно се е случило”, заяви Бен Стюард.

Това е вторият инцидент с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца. Миналата седмица ВМС съобщиха, че са отстранени от длъжност трима старши офицери от ескадрения миноносец „Фицджералд“, който едва не потъна край бреговете на Япония, след като беше блъснат от филипински контейнеровоз. Тогава загинаха седем американски моряци. Според флота инцидентът е можело да бъде избегнат.

Използвани са материали на БТА