САЩ предостави първата си въздушна хуманитарна помощ за цивилното население в Ивицата Газа. За това съобщава агенция Ройтерс.

Това стана един ден след като президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще използват всички възможности, за да доставят повече помощи на обсадения крайбрежен анклав.

Кадри, заснети от очевидци, показват два американски военни самолета, летящи над Дейр ал-Балах в Ивицата Газа. От тях се пускат пакети с хранителни продукти.

Двама американски служители потвърдиха, че американската армия е извършила първите си полети за предоставяне на хуманитарна помощ. И добавиха, че самолетите не са два, а три, защото в хуманитарната акция са се вкличили и кралските йордански военновъздушни сили.

Един от служителите твърди, че над палестинския анклав са пуснати общо около 38 000 пакета с храна, вода и медицински консумативи.

Представители на Белия дом описаха съботната операция като „успешна“. „Фактът, че днешните полени бяха успешни, е важен тест, който показва, че можем да направим това отново през следващите дни и седмици“, каза висш служител на администрацията пред Би Би Си.

Припомняме, че други страни – включително Франция, Египет и Йордания, вече са извършвали такива полети.

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа – една четвърт от населението на анклава, са изправени пред реален глад, съобщи междувременно ООН.

Вижте още във видеото: