Юли 2015 г. е бил най-горещият месец, откакто се води статистика, счупвайки предишните рекорди, обявиха американски метеоролози, цитирани от The New York Times. Според тях е почти сигурно е, че настоящата година ще надмине миналата като най-гореща, откакто се правят измервания.

Средната температура през юли е била 16.59 градуса по Целзий, което е повече от предишния глобален рекорд през 1998 и 2010 година, според данни, публикувани от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOАА).

“Това е още едно потвърждение на нещо, което вече знаем: Земята се затопля”, казва климатологът Джейк Кроуч. “Затоплянето се ускорява и наистина виждаме това през настоящата година.”

Статистиката на NOAA датира от 1880 година. Независими измервания на американската Национална космическа агенция и на японската Метеорологична агенция също са установили, че юли 2015 година е рекорд. Първите седем месеца на 2015 година са най-горещата поредица от януари до юли, посочва още NOAA.

Средната температура през тези седем месеца е 14.68 градуса по Целзий. Предвид високите вече температури, особено на океаните, които бавно се охлаждат, климатологът Джесика Блъндън казва, че е “99 процента сигурна”, че 2015 година ще бъде най-горещата, откакто се води статистика. Океаните ще трябва да се охладят, за да го предотвратят, а тенденцията е те да се затоплят, изтъква тя.

Учените посочват, че високите температури са причинени от предизвиканите от човека климатични промени, както и от мощния, почти рекорден Ел Ниньо. Ел Ниньо е затопляне на екваториалните води на Тихия океан, което влияе на климата по целия свят за една година.

Жегата е засегнала голяма част от Европа и Близкия Изток. Това е бил най-горещият юли в Австрия, където измервания се правят от 1767 година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!