Американски изтребител Ф/А-18 „Хорнет” е свалил изтребител-бомбардировач Су-22 на сирийските правителствени сили в района на град Ракка, съобщава Би Би Си. Това е първа въздушна победа на ВВС на САЩ от войната в Косово през 1999 г.

Унищожената машина е атакувала позиции на подкрепяните от Запада Сирийски демократични сили. Те от месеци се борят с джихадистите от „Ислямска държава” и вече са стигнали до предградията на т.нар столица на непризнатия халифат – Ракка.

Ситуацията около града е сложна, тъй като лоялните на президента Башар Асад сили се бият както с ИДИЛ, така и с опозицията.

Според Пентагона, американски самолети са прелетели ниско над проправителствени милиции близо до градовете Джадин и Табка, за да ги предупредят да спрат настъплението си срещу Сирийските демократични сили. Русия също била официално уведомена за случващото се. Вместо да прекратят действията си, бойците повикали въздушно подкрепление.

Въпреки многократните предупреждения, долетелият Су-22 бомбардирал опозиционните сили и по него бил открит огън.

Версията на Дамаск е по-различна. Според армията на страната сваленият самолет е бил на мисия срещу ИДИЛ и случилото се ще има „опасни последици” в борбата срещу тероризма. Не е ясна и съдбата на пилота.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че „всички държави трябва напълно да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Сирия”. Според анализатори обаче от Москва се е очаквал значително по-рязък отговор.

Сваленият днес Су-22 е една от най-широко използваните машини в арсенала на сирийските ВВС в хода на гражданската война. Разработен през 60-те, експортният вариант на Су-17 остана на въоръжение в ред страни по цял свят. Той има възможност да атакува земни и въздушни цели по всяко време на денонощието в т.ч. и с високоточни боеприпаси.

У нас самолетът се използваше от военновъздушните сили до началото на новия век, като през целия 20-годишен период на експлоатация не е регистрирана нито една сериозна авария.

Отново днес Иранската революционна гвардия подложи на масиран обстрел „щаба, мястото за събрания и цех за изготвяне на коли бомби” на „Ислямска държава” в сирийската провинция Деир ал-Зур. Целта е била поразена с ракети земя-земя от иранска територия.