Атланта, щата Джорджия, се смята за крепост на републиканците. Сега обаче резултатите между двамата кандидати – Доналд Тръмп и Джо Байдън, са изключително близки, поне според предварителните данни.

В щата имаше изключително активно ранно гласуване, но мнозина – особено от латиноамериканската и афроамериканската общности срещнаха проблеми при самото гласуване.

„Гласуването в Джорджия не е лесно, сложно е и това е нарочно. Тук може да се окаже проблем всичко. Ако подписът на бюлетината е различен от този на шофьорската ти книжка, например, може да не зачетат гласа ти. Латино избирателите имат две фамилии или няколко имена, дълги имена, и ако няма съвпадения между регистрираното име с паспортните данни – да речем, имаш тире, и не включиш тирето, може да не може да гласуваш“, казва Суси Дуран, представител на латиноамериканската общност в Атланта.

„Получени са писма, с които се казва на гласоподаватели от общността ни, че не са регистрирани да гласуват, че изборният ден е на 4, а не на 3 ноември. Подобни неща. Така че трябва да сме ангажирани с това какво става, какво ни казват гласоподавателите и да отговорим на тази дезинформация. Има всякакъв тип фалшива инфромация. Достатъчно сложно е и заради COVID-19. Избирателни секции са затворени – особено в региони, където гласуват цветнокожи“, твърди Христине Сентено, представител на латиноамериканската общност в Атланта.

Не е съвсем ясно кога ще разберем кой е новия президент на САЩ – възможно е това да стане в изборната нощ или след няколко дни.