Oснователят и главен изпълнителен директор на "Яндекс" Аркадий Волож, бившата гимнастичка Алина Кабаева и децата на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков са сред лицата, срещу които ЕС е наложил лични санкции. В списъка са включени общо 65 души и 18 компании.

Личните ограничения са част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, които влязоха в сила днес, информира Би Би Си.

Сред компаниите, засегнати от санкциите, са УАЗ, КамАЗ, Обороненерго, Военторг и Нижнекамският завод за автомобилни гуми.

Аркадий Волож заяви, че напуска борда на директорите и главния изпълнителен директор на Yandex Group, чиито акции паднаха почти веднага след новината за санкциите на Московската борса.

Санкциите срещу Воложа се налагат отчасти, защото той е водещ бизнесмен, чиято дейност е значителен източник на доходи за руското правителство, което е отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна, се казва в документа.

"...Като основател и главен изпълнителен директор на „Яндекс“ той подкрепя финансово или материално руското правителство и е отговорен за подкрепа на действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", заключават съставителите на списъка.

В документа се отбелязва, че основаната от Волож компания „Яндекс“ отговаря за популяризирането на държавните медии и тяхната програма в резултатите от търсенето в интернет, както и за търсенето и премахването на съдържание, което критикува Кремъл, включително и такова, свързано с агресивната война на Русия срещу Украйна.

Освен това сред акционерите и инвеститорите на „Яндекс“  са санкционираните от държавата банки Sber и VTB.

Волож вече обяви, че напуска съвета на директорите и поста главен изпълнителен директор на Yandex Group.