Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Навални бе задържан вчера пред дома си, преди да успее да отиде на свикания от него антиправителствен митинг в центъра на Москва. Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на "Тверская", една от главните улици, близо до Кремъл.

Прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна.

Протестиращите срещу корупцията бяха разпръснати от полицията с палки и сълзотворен газ. По данни на неправителствена организация в Москва са били задържани 730 души, а по данни на вътрешното министерство в Санкт Петербург - около 500 души. Руски държавни медии съобщиха за 200 задържани в Москва.

Протести срещу корупцията на управляващите вчера се състояха в 180 града в Русия, предаде Ройтерс.

Според полицията в Москва в протеста са се включили около 4500 души, но според репортери на Ройтерс те са били много повече - около десет - дванайсет хиляди.

След подобни протести през март Навални лежа 15 дни в затвора и бе осъден да плати глоба.
Опозиционерът има намерение да се кандидатира за президентските избори догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма особени шансове да се пребори с Путин, който има много висок рейтинг. Не е ясно дали Кремъл изобщо ще позволи на Навални да се кандидатира, отбелязва Ройтерс.