41 месеца в затвора ще трябва да прекара българин, откраднал стотици хиляди долари от банкомати в Лас Вегас, Ню Йорк, Маями, Сан Франциско и Сиатъл.

Димитър Димитров е описван от федерални прокурори като „алчен и пресметлив бос на българска организирана престъпна мрежа, която контролирала групи за източване на банкови карти от единия до другия бряг на САЩ”, пише вестник "Лас Вегас ривю джърнъл".

Усилията на защитата му, която го постави на по-ниско място в престъпния синдикат, се оказаха напразни. Версията, че страда от лични проблеми, алкохолизъм и раздвояване на личността също не свърши работа пред магистратите.

"Никога не съм организирал никого. Просто пиех много и говорех много", заяви в своя защита Димитров. Според обвинението обаче има доказателства, че задържаният е бил човекът, общувал с лидера на престъпната група в България.

ФБР разполага със записи на телефонни разговори със съучастника му у нас Ненчо "Нено" Михалев. В тези записи Димитров заявява, че е рекетирал проститутки, изнудвал е за пари шофьори на камиони от чужди страни и е подкупвал полицаи, митничари и агенти на българската държавна сигурност.

Българинът е зад решетките от май 2010 г., когато беше арестуван, и това време ще бъде приспаднато от присъдата. След като излезе от затвора, 59-годишният Димитров ще трябва да прекара три години в режим на подписка, да плати 96 461 долара обезщетения и да не общува с останалите членове на престъпната мрежа.

Заедно с него са обвинени още девет души. Четирима от тях са на свобода в България.