Албанското министерство на отбраната изпрати военни части за осигуряване на безопасността на международното летище в Тирана. Въоръжени мъже откраднаха във вторник голяма парична сума, докато тя е била товарена на пътнически самолет на Австрийските авиолинии, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията уби един от нападателите, които нахлуха на летището в Тирана, но останалите избягаха с пратката пари.

На три различни места са открити останките на три изгорели автомобила, които са били използвани при обира и после подпалени. Още не се знае броят на крадците, но властите смятат, че са били най-много петима, уточнява БТА. Открадната сума е около 10 милиона евро.

Снимка: EPA

Представители на правителството и на концесионера, който управлява летището, спорят кой е бил отговорен за сигурността. Албанският вътрешен министър Сандер Леши заяви, че механизмите за сигурност са отговорност на концесионера, и заплаши, че властите ще предприемат необходимите твърди мерки за гарантиране на сигурността на летището.

Снимка: EPA

Базираната в Хонг Конг компания Чайна Евърбрайт, която е взела летището на концесия до 2027 г., каза, че летището е на територията на Албания и по закон сигурността му е задължение на полицията.